Foto: Wikimedia commons

Nobelprisbefruktning ej kopplad till cancer

Provrörsbefruktning, den metod som i år belönas med nobelpriset i medicin, ökar inte risken för cancer. I stället har svenska forskare nu kunnat koppla metoden till en liten minskad risk för bröst- och livmoderhalscancer.

I studien följde forskarna upp alla kvinnor i Sverige som fått barn med hjälp av provrörsbefruktning, så kallad IVF-behandling, sen den första utfördes i sverige 1982. 24 000 kvinnor totalt.

Tidigare har man trott att IVF- behandling skulle kunna öka risken för cancer eftersom det ofta ingår hormonbehandlingar och en del canceryper behöver hormon för att växa. Men forskarna kunde inte se någon ökad cancerrisk jämfört med kvinnor som fick barn på naturlig väg.

Karl-Gösta Nygren, är IVF-doktor och en av studiens författare.

– Vad ska man med den här informationen till?

– Den ska man ha för att kunna svara på frågan som patienter kan ställa, får jag, om jag får behandlingen och föder barn, en ökad risk för cancer? Svaret är: så tycks det inte vara. Så man kan ge ett lugnande besked på den punkten.

Referens:
B. Källén. Et al. Malignancies among women who gave birth after in vitro fertilization. Human Reproduction. 2010. DOI: 10.1093/humrep/deq307

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".