Valhaj. Foto: Wikimedia commons

Hajar simmar med hjälp av matematik

Hajar är bra på på att använda sig av matematik när de simmar fram genom vattnet. I en studie som publiceras i Functional ecology, beskriver forskare hur världens största fisk, Valhajen, använder sig av olika geometriska vinklar för att inte sjunka och för att kunna ta sig fram på bästa sätt bland olika bottnar och havsströmmar.

Hajar är bland de få fiskar som inte har en positiv flytförmåga, och sjunker därför om de inte simmar framåt på rätt sätt.

Forskarna placerade rörelsesensorer på nio valhajar utanför Australiens västkust och kunde se att hajarna sparade energi genom att piska med stjärtfenan med rätt styrka och simma mot eller ifrån ytan i precis rätt vinkel. Forskarna menar att en matematisk instinkt för olika vinklar troligen spelar en avgörande roll för alla djur som rör i vattnet.

Referens:
Gleiss A. C. et. al. Moved by that sinking feeling: variable diving geometry underlies movement strategies in Whale sharks. Functional ecology 2010. DOI: 10.1111/j.1365-2435.2010.01801.x

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista