Är det en man eller kvinna framför dig?

Ett ansikte kan uppfattas som manligt eller kvinnligt, beroende på var det befinner sig i vårat synfält, det skriver hjärnforskare i tidskriften Current Biology.

Genom att försöka ta reda på hur vi människor uppfattar helt avklädda ansikten utan vardagliga attribut som frisyr eller skägg, upptäckte forskarna att ansikten uppfattades mer manliga eller kvinnliga beroende på var någonstans de befann sig på en skärm som olika försökspersoner fick titta på.

Men alla försökspersoner fick inte samma resultat, vissa uppfattade ansikten långt till vänster som kvinnliga, andra precis tvärtom, att ansikten som dök upp till vänster var manliga.

Forskarna menar att det beror på att hjärnan helt enkelt får för lite information när vi uppfattar något i periferin, och de få hjärnceller som får någon information av slumpen antingen är specialicerade på att ge en manlig eller kvinnlig bild.

Det handlar helt enkelt om en missuppfattning från hjärncellernas sida, på grund av för dåligt urval, som vid en dåligt genomförd opinionsundersökning, menar forskarna.

Referens: ´
Afraz A. et al. Spatial Heterogeneity in the Perception of Face and Form Attributes. Current Biology, 24 November, 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista