Tuberkulos ökar

Allt fler tuberkulosfall i Sverige

Antalet konstaterade tuberkulosfall i Sverige fortsätter att öka. Det visar siffror som Smittskyddsinstitutet tagit fram åt Vetenskapsradion.

564 personer i Sverige fick diagnosen tuberkulos under årets första tio månader. Det är en ökning med 10 procent sedan motsvarande period i fjol.

Det har skett en generell uppgång i TBC-fallen sen 90-talet i Sverige och majoriteten har kommit via invandring från länder med mycket tuberkulos.

I år har TBC-fallen ökat mest bland tonåringar.

- Eftersom smitta lätt sprids i skolmiljö måste vården bli ännu bättre på att tidigt ställa rätt diagnos, säger Jerker Jonsson som jobbar med TBC-frågor vid Smittskyddsinstitutet.

Fram till slutet av oktober i år rapporterades 14 fall i Sverige med multiresistenta TBC-bakterier, alltså bakterier som är motståndskraftiga mot de vanligaste och mest effektiva TBC-läkemedlen. Det är ungefär lika många fall som förra året.

- Det är inte så stora siffror. Men multiresistensen är ändå ett problem eftersom de fallen är mycket svårbehandlade, säger Jerker Jonsson på Smittskyddsinstitutet till Vetenskapsradion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista