Värktabletter mot bröstcancer

Daglig användning av värktabletter med antiinflammatorisk verkan kan minska risken för bröstcancer med nära 30 procent, enligt en amerikansk undersökning. Men långvarig användning kan samtidigt skada andra organ.  

I undersökningen som redovisas i den amerikanska läkartidskriften JAMA, the Journal of the American Medical Association, deltog 1 440 kvinnor med bröstcancer och 1420 kvinnor i en kontrollgrupp. Kvinnorna fick svara på hur ofta de tog värktabletter med antiinflammatorisk verkan.

Resultatet visar att de kvinnor som åt minst en värktablett i veckan löpte 20 % lägre risk att drabbas av bröstcancer än de som inte åt värktabletter. Ännu mer, 28 %, minskade risken för dem som åt minst sju tabletter i veckan.

Tabletter med den verksamma substansen acetylsalicylsyra, som finns i till exempel Magnecyl, Bamyl och Treo, hade större effekt än tabletter med ämnet ibuprofen, som finns i till exempel Ipren.

Den minskade risken gäller den vanligaste sortens bröstcancer som påverkas av hormonerna östrogen och progesteron.

Forskarna bakom undersökningen hoppas att uppgifterna kan komma att hjälpa kvinnor mot bröstcancer, men konstaterar samtidigt att långvarig användning av värktabletter kan vara skadligt för andra organ, särskilt magen.

I en ledare i tidskriften konstaterar man att mer forskning krävs innan man kan rekommendera patienter att ta värktabletter mot cancer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista