En allt vanligare syn. Copyright Pressens Bild, foto Bengt Eurenius

Vildsvinen breder ut sig

Från att ha varit utrotade på 1700-talet finns vildsvinen idag från Skåne till Uppland. Och utbredningen ökar med 5 kilometer om året.

Vildsvinen håller på att sprida sig över landet - de finns nu frilevande över i princip hela Syd- och Mellansverige, från Skåne till Uppland. Och de sprider sig till nya områden med en hastighet av ungefär fem kilometer om året - det här visar forskning som gjorts vid Göteborgs Universitet.

Man har försett vildsvin med öronmärken och radiosändare och studerat deras flyttningsmönster.

Vildsvinen utrotades i Sverige någon gång på 1600- eller 1700-talet, och fanns sedan bara i hägn fram till mitten av 70-talet. Då rymde några djur från ett hägn i Södermanland och djuren började sprida sig över landet. Efter tillskott också från andra hägn finns det nu uppåt 30 000 djur i skogarna så långt norrut som till Uppland och Västmanland - men det är sällan man träffar på några vildsvin för de är väldigt skygga.

Och skulle man möta dem är de inget att vara rädd för, intygar forskaren Johan Truvé vid Göteborgs Universitet som fångat och märkt många kultingar medan suggorna stått bredvid och tittat på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista