Arktis klimathistoria bevarad i sediment

Ett 500 meter tjockt sedimentlager i Norra Ishavet ska ge svar på frågor kring klimatet i Arktis de senaste 50 miljoner åren, hoppas svensk professor.

Jan Backman, geologiprofessor vid Stockholms Universitet, upptäckte för 13 år sen ett 500 meter tjockt sedimentlager ovanpå den så kallade Lomonosov-ryggen, en bergskedja på Norra Ishavets botten.

I höst reser han dit med en expedition för att ta upp borrkärnor från det 500 meter tjocka lagret, vilket han hoppas kan ge en bild av Arktis’ klimat de senaste 50 miljoner åren.  Det är en kilometer ner från vattenytan till sedimentet, och borrningen är ett äventyrligt projekt. Om fartyget som håller i borren rör sig mer än ca 30-40 meter i sidled riskerar borren att knäckas. Till sin hjälp ska expeditionen därför ha GPS-utrustning och två isbrytare som kretsar kring borrfartyget för att mota bort isflak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".