Brasilien: lögn om regnskogsavverkning

Den brasilianska regeringen anklagar utländska medier för att förvränga fakta om landets jordbruksexpansion, som medierna kopplar ihop med avverkning av regnskog i Amazonas.

Miljöorganisationer har bland annat kritiserat Brasiliens ökande odling av sojabönor, som de menar sker på bekostnad av skogen, där uppåt 30% av jordens växt- och djurarter finns.

Dessa uppgifter har tidningar i USA och Storbritannien rapporterat. Nu hävdar den brasilianska regeringen, enligt nyhetsbyrån Reuters, att anledningen till rapporteringen är tidningarna vill svärta ner Brasiliens jordbrukssektor. 

Brasiliens jordbruksdepartement sa i ett uttalande att den utländska rapporteringen visar på bristande kunskap om Amazonas och att jordbrukets utbredning i förhållande till skogen är liten. ”Det finns starka tecken på att målet med dessa skriverier är att förstöra bilden i världen av Brasiliens konkurrenskraftiga jordbrukssektor”, skriver man.

Brasilien har tidigare kritiserat rika länders jordbrukssubventioner som man menar minskar möjligheten för brasiliansk export till länderna. Nu menar man att det är oro för konkurrens från Brasiliens växande jordbrukssektor som ligger bakom rapporteringen i tidningar som The New York Times och brittiska The Guardian och The Economist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista