165 000 barn dör till följd av passiv rökning varje år

600 000 dör varje år av passiv rökning

Passiv rökning hör till de största hälsoproblemen i många länder, och leder varje år till fler än 600 000 dödsfall bland ickerökare världen över. Det visar den första internationella genomgången av hälsoeffekterna av att andas in andras tobaksrök.

Mattias Öberg vid Karolinska Institutet har lett studien, där man beräknat hur mycket passiv rökning bidrar till sjukdomar och dödsfall.

– Totalt landar slutsumman på 603 000 individer varje år, säger han.

Vad tänker du om den siffran?

– Jag var själv förvånad över hur stor den globala hälsopåverkan är och hur effektivt tobaksförsäljningen fortsätter runtom i världen.

De drygt 600 000 dödsfallen motsvarar ungefär en procent av alla dödsfall varje år. Det innebär att av hundra personer som dör, så dör en på grund av andras rökning.

Hos vuxna kan röken framför allt förvärra hjärt-kärlsjukdomar och kan öka risken för till exempel lungcancer. Men unga barn är de som drabbas hårdast: Deras känsliga luftvägar kan lätt bli infekterade och enligt studien leder tobaksröken varje år till döden för 165 000 barn under fem års ålder.

– En av de stora effekterna av passiv är just på luftvägsinfektioner. I ett fattigt land kan en luftvägsinfektion leda till döden för ett barn.

Räknar man även in rökarna själva dör varje år 5,7 miljoner människor på grund av tobak. Det är lika många som dör av sjukdomarna malaria, aids och TBC tillsammans.

Det positiva är det finns effektiva sätt att minska människors exponering för tobaksrök, säger Mattias Öberg. Lagar mot rökning på allmänna platser kan till exempel på kort tid få en tydlig effekt.

– Det finns ju en otrolig potential att göra något åt det här. Det här är någonting som vi inte ska acceptera, säger Mattias Öberg.

Referens:
Öberg M, Jaakkola MS, Woodward A, Peruga A, Pruss-Ustun A. Global burden of disease from secondhand smoke. Lancet, 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista