Renar påverkar fjällskogen mer än klimatförändringar. Foto Heiko Junge/Scanpix

Renarna bestämmer trädgränsen snarare än värmen

1:31 min

Det är inte främst ett varmare klimat som gör att trädgränsen kryper uppåt på många håll i de svenska fjällen. Det visar en ny studie från Torneträskområdet. Det finns flera andra faktorer som påverkar trädens utbredning mer än en högre temperatur.

Det är främst betande renar, insektsangrepp och flera andra faktorer som påverkar fjällskogens utbredning, mer än förändrade temperaturförhållanden.
--Trädgränsen kan gå upp eller ner eller stå stilla under samma klimatperiod, det har ingen visat tidigare, säger professor Terry Callaghan, en av forskarna som gjort studien.

Att just renbetet styrt trädgränsen mer än temperaturen har forskarna kunnat se eftersom trädgränsen avancerade som mest uppåt under den kalla perioden slutet på 1960-talet och under 1970-talet. Det var en tid med färre renar.

Ett varmare klimat kan mer ha en indirekt påverkan genom att det till exempel kan bli mer insekter som kan skada träden.

Många klimatmodeller räknar med att skogen på tundran och övriga Arktis kommer att expandera kraftigt norrut de närmasta hundra åren på grund av högre temperaturer. Men den nya forskningen pekar på att de antagande kan vara grovt felaktiga. Man måste räkna med hur till exempel betande renar och betande älgar påverkar.
– Nu krävs att mer detaljerade information läggs in i modellerna, säger professor Terry Callaghan som är chef för Abisko forskningsstation.

Artikeln publiceras i Journal of Biogeography

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista