Bisfenol A kopplas till dåligt immunförsvar

Nu visar ny forskning att vuxna människor som har höga halter av bisfenol A i sitt urin även har ett sämre immunförsvar.

Bisfenol A finns bland annat i matlådor av plast och på kvitton och har kopplats till flera hälsoproblem hos människor, bland annat ökad risk för prostatacancer och minskad fertilitet.

Det är bland annat de riskerna ligger bakom att EU från och med mars 2011 ska förbjuda nappflaskor som innehåller kemikalien, och nu varnas alltså för ytterligare potentiella skadeverkningar.

Bert-Ove Lund miljötoxikolog på kemikalieinspektionen tycker att sambandet är intressant men påpekar att studien inte visar att det dåliga imunförsvaret beror på bisfenol A. Det skulle också kunna bero på någon livsstilsfaktor, säger han.

Men det var bara hos personer som var över 18 år som imunförsvaret var sämre vid höga bisfenol A-halter. För personer under 18 år var det precis tvärt om. De hade bättre immunförsvar när de hade höga halter av kemikalien.

I samma studie såg forskarna att barn som ofta utsätts för triclosan, ett bakteriedödande medel som används i bland annat tvål, tandkräm och smink, i större utsträckning har allergier och hösnuva.

Referens:
The Impact of Bisphenol A and Triclosan on Immune Parameters in the US Population, NHANES 2003-2006. Erin M. Rees Clayton. Et al. Environmental health perspectives. 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".