Morötter. Bild: Wikimedia commons

Alfakaroten är nyckeln till det nyttiga

Det hittils ouppmärksammade ämnet Alfakaroten, som finns rikligt i pumpa och morötter, verkar vara svaret på varför de mer gul och rödaktiga grönsakerna är såpass nyttiga.

Enligt en ny amerikansk studie som Svenska dagbladet rapporterar om, så minskade risken att dö i förtid i såväl som största allmänhet, som i specifikt hjärtinfarkt eller cancer med hela 39 procent, om man hade höga halter av Alfakaroten.

Fokus har hittils legat på ämnet Betakaroten som omvandlas till A-vitamin i kroppen, men Alfakaroten är alltså minst lika viktigt.

Av de över 15 000 amerikaner som undersöktes fick nästan tre fjärdedelar av sitt Alfakaroten från morötter. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".