Lars Söderdahl som TBC-sjuke Skorpan och Staffan Götestam som storebror Jonathan i filmatiseringen av Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta. Bild: Scanpix

Platsen lika viktig som huvudpersoner

Miljön central i fantasylitteraturen
1:20 min

Fantasyböcker har blivit en mycket populär genre, och en viktig del i böckerna är att de utspelar sig i just fantasivärldar - det kan handla om en slags fiktiv medeltidsmiljö, ett sagolandskap eller ett dödsrike. Nu visar en avhandling av Stefan Ekman vid Lunds universitet att just platsen historierna utspelas på kan säga mycket om böckerna.

– Världen som sådan får en funktion nästan som övriga karaktärer, som en romangestalt, och bör därför också undersökas som vore det en romangestalt, säger Stefan Ekman.

Oavsett om det handlar om Tolkiens "Midgård", CS Lewis "Narnia" eller Astrid Lindgrens "Nangiala" så kan just platsen eller landskapet avslöja mycket om vad som är viktigt i berättelserna.

Det kan handla om att naturen förtorkar under onda härskare och blomstrar under goda, eller att förtryck ställs mot frihet som i Nangialas båda dalar.

Att världarna och landskapen spelar en så viktig roll inom fantasylitteraturen visas inte minst av att många av böckerna innehåller kartor, utan vilka läsarna inte kan orientera sig i handlingen - enligt Stefan Ekman innehåller nästan 4 av 10 fantasyböcker sådana kartor.

Det är också vanligt med en slags medeltida miljö, och på det sättet kan författarna förse historierna med tydliga maktstrukturer och en kamp mellan gott och ont, en värld som ligger sagan nära.

I fantasylitteraturens utforskande av olika världar korsas också många olika slags gränser, och just det här gränsöverskridandet fylls ofta av helt nya betydelser i fantasins värld:

– Det är fullt möjligt att gå från livet till döden. Man tar ett steg och plötsligt befinner man sig i en annan form av existens, säger Stefan Ekman.

Urban Björstadius
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".