Genen bakom hårvirveln

Hör du till dem som står och kämpar framför spegeln på morgonen med en bångstyrig virvel i håret? Nu har forskare hittat genen som ligger bakom de här problemen.

Fz6 kallas den på forskarspråk - och det är den här genen som bestämmer hur hårväxt ska bete sig - oavsett om det gäller en motsträvig hårlock i pannan, eller ovanligt buskiga ögonbryn till exempel.

Det är inte i själva hårsäcken som riktningen på hårstråt styrs - istället är det cellerna runt omkring stråt som avgör om håret ska stå rakt upp, ligga åt höger, eller vänster.

Vad är då vitsen med att veta vilken gen som kopplas samman med just det här? Ja, behandling mot besvärligt hår är inte det som står överst på forskarnas önskelista. Istället hoppas man att hårgenen ska hjälpa till att lösa helt andra gåtor, den verkar nämligen spela in när blodkärl bildas i ögat, och vid fosterutveckling, säger forskarna bakom studien, som kommer från Johns Hopkins universitetet i USA.

(PNAS)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".