Vä: För tidigt åldrad mus Hö: Normal mus (Foto: Karolinska Institutet)

Åldrandets hemlighet avslöjad

Svenska forskare har tagit ett viktigt steg, när det gäller förståelsen av varför vi åldras. Man har kartlagt delar av vad som händer när vi blir gamla och våra kroppar börjar brytas ned. På sikt hägrar nu möjligheten att kunna bromsa eller skjuta upp åldrandet.

Varför kan vi inte bli äldre än vi blir? Vad det är som gör att våra kroppar och våra celler åldras, försvagas och slutligen dör? Forskningen kring det här har pågåt i decennier och bland annat varit inriktad på hur vår arvsassa förändras med åldern, framför allt det DNA som finns i våra cellkärnor.

Men, nu har en forskargrupp från Karolinska Institutet i Huddinge visat att det snarare är en annan del av vår arvsmanssa som rymmer lösningen till åldrandets gåta. Den DNA som finns i våra mitokondrier, alltså den lilla fabrik i våra celler som förser oss med energi.

Även mitikondrie-DNA förändras med åldern och i försök på möss har nu Huddingeforskarna visat att de här förändringarna är med och orsakar våra grå hår, sköra ben och svaga hjärtan. Unga möss med medfödda DNA-förändringar visade sig åldras betydligt snabbare än friska möss.

Förhoppningen är nu att man kan lära sig förstå hur dom här förändringarna går till, för att kanske kunna stoppa eller skjuta upp dom ålderskrämpor som är mest plågsamma, berättar professor Nils Göran Larsson, en av de inblandade forskarna.

– Åldrandet är förenat med en mängd problem; benskörhet, hjärtproblem, blodbrist, och kunde man komma åt de problemen skulle man säkert ha en behagligare ålderdom, säger han.

Enligt huddingeforskarna är det alltså inte jakten på ett längre liv, utan hoppet om att må bättre när man blir gammal, som är huvudmålet med deras forskning. Men fågan är om inte fascinationen kring vårt åldrande bidragit till att det är just bilden av huddingeforskarnas möss som i veckan pryder omslaget till Nature, en av forskarvärldens mest prestigefyllda tidskrifter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".