Hur mycket äldre vill vi bli?

Frågan om hur länge vi skulle kunna leva är fascinerande, och det är väl inte många som skulle tacka nej till ett par extra, friska år. Men vad blir följden om vi alla plötsligt skulle kunna skjuta upp vårt åldrande?

Kristoffer Gunnartz reflekterar kring det.

Ja, förhöjd livskvalité uppges ofta som huvudmålet för den här typen av åldersforskning, och det är naturligtvis ett mål värt att forska kring, men kommer det verkligen leda dit forskarna hoppas...?

Lyfter man blicken från labb-bänken så inser man snabbt att konsekvenserna av en befolkning som blir allt äldre kan bli rätt omfattande. Och kanske inte alltid självklart goda för oss åldrande samhällsmedborgare.

Kommer vi till exempel att ha råd med oss själva i framtiden?

Ta bara vårt pensionsystem. Riksförsäkringsverket har räknat ut att den ständigt stigande medelåldern redan idag gjort att de svenskar som just klivit ut i arbetslivet skulle behöva jobba så där en två år längre än dagens pensionärer om det ska bli några pengar kvar att plocka ut. Bara under förra året kostade det staten 11 miljarder att kompensera för det här - det är ungefär vad som krävs för hålla ett par hundra av landets vårdcentraler öppna - och de kommer säkert att behövas även i framtiden....

Ju längre vi lever desto fler sjukdomar kommer vi ju att drabbas av.

Forskningen kring åldrandets processer, som den i Huddinge, kanske kan hjälpa oss att skjuta några av de mest plågsamma och dödliga krämporna på framtiden. Men dö ska vi ju någon gång, och på vägen dit så vill nog de flesta må bra. Få pension, plats på ålderdomshemmet och vård för alla andra mindre allvarliga krämpor som kan göra livet surt. För om samhället inte har råd med det, vad ska vi då med de där extra åren till kan man ju undra?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".