Elefanters spridning i Afrika färgkoderad efter en kolisotop som varierar från elefant till elefant beroende på dess föda.

Isotop-databas för elfenben ska hindra smuggling

1:05 min

Tjuvjägare skjuter runt 10 000 elefanter varje år i Afrika. Men tack vare en ny databas som kartlägger isotoper i elfenben och som gör att elfenbenets geografiska ursprung med exakthet kan fastställas kommer det  i framtiden att bli svårare att syssla med illegal handel av elfenben.

Det är tyska forskare som tillsammans med världsnaturfonden nu är i färd med att bygga upp en isotop-databas över elfenben. Genom att mäta isotoper från sex olika grundämnen i elfenbensprover som man med exakthet vet var dom kommer ifrån, så kan forskarna bygga upp en karta för hela Afrika.

- När sedan tullen i något land hittar elfenben så kan de jämföra fyndet mot databasen för att ta reda på var i Afrika det kommer ifrån, till exempel Gabon eller Demokratiska republiken Kongo, och därmed om det rör sig om lagligt eller olagligt handlat elfenben, säger Stefan Ziegler på världsnaturfonden i Frankfurt am Main i Tyskland.

Marcus Hansson

marcus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista