Man tävlar med specialjojo. Bild: Wikimedia commons

Jojobantning ändrar dina gener och ditt matsug

Att jojobanta - det vill säga att gå ner i vikt en kort period för att sedan gå upp igen upprepade gånger - kan förändra dina gener och ditt ätbeteende - visar en ny amerikansk studie.

Forskarna jämförde möss som fått banta med vanliga möss. Och det dom såg var att mössen som hade en bantningshistoria gärna åt mat som innehöll mycket mer fett i stressade situationer. Ett beteende som enligt forskarna påminner om när vi människor hets-äter.

Det förändrade beteendet beror på att viktiga gener som reglerar stress och ätbeteendet förändrades i sin form och struktur när mössen tvingades banta, säger forskarna. Förändringarna fanns kvar även när mössen åt normalt igen.

Tidigare har man trott att de negativa effekterna av jojobantning främst berott på psykologiska effekter, men nu visar alltså forskarna att det kan leda till direkta förändringar i arvsmassan, ett fenomen som forskarna kallar epigenetik.

Förhoppningen är att den nya kunskapen ska leda till bättre mediciner för viktminskning i framtiden.

Referens:
Diana E. Pankevich, et al. Caloric Restriction Experience Reprograms Stress and Orexigenic Pathways and Promotes Binge Eating. The Journal of Neuroscience, December 1, 2010 • 30(48):16399 -16407 • 16399. DOI:10.1523/JNEUROSCI.1955-10.2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista