1 av 3
Det här är vad forskarna verkligen har sett. Genom att mäta ljuset från en stjärna före och efter att planeten passerat framför stjärnan kan forskarna dra slutsatser om planetens atmosfärs sammansättning. Källa: Nature
2 av 3
Så här skulle GJ 1214b kunna se ut enligt en konstnärlig tolkning. Credit: ESO/L. Calçada
3 av 3
Med hjälp av den här grafen kunde forskarna utesluta att GJ 1214b har en väterik atmosfär (vilket motsvaras av den orangea linjen). Källa: Nature

Första analysen av jordlik planets atmosfär

Planetens atmosfär består troligen av vattenånga
1:40 min

För första gången har astronomer lyckats studera atmosfären på en så kallad superjord, alltså en planet som ligger utanför vårt solsystem och som bara är några få gånger större än jorden. Det innbär en viktig milstolpe i arbetet med att karakterisera världar långt bort från vår egen.

– Det man har lyckats göra är att analysera atmosfären på den här planeten och det är första gången man gjort det på en så pass liten planet, alltså en "superjord", en planet som har en massa bara några få gånger större än jordens massa, säger Robert Cumming.

Planeten, som heter GJ 1214b, ligger 40 ljusår från jorden i stjärnbilden ormbäraren och den är 6 gånger större än vår planet. Det låter kanske stort, men tidigare har man alltså bara kunnat studera atmosfären på planeter av Jupiters eller Saturnus storlek. Men det är inte en särskilt detaljerad bild av planeten GJ 1214b:s atmosfär som forskarna tagit fram.

– Det som forskarna har lyckats göra är att ringa in möjligheterna. De har sett tecken på vattenånga i atmosfären. Det är också möjligt att atmosfären är helt dominerad av höga moln och dis, så att man inte ser så värst mycket av vad den egentligen består utav.

– Det är inte så att man kan titta på mätningarna och säga ja, där finns vattenånga helt säkert. Det är tuffa observationer och det är första gången som vi har gjort dom, säger Robert Cumming.

Vad forskarna har gjort är att mäta ljuset från en stjärna före och efter att den här planeten passerat framför stjärnan. Skillnaden i strålning som man då får ut ger forskarna ledtrådar om planetens atmosfärs sammansättning. Men trots en atmosfär med vattenånga är det knappast något särskilt trevligt ställe att bo på:

– Det är en planet som med all säkerhet är alldeles för kall för att liv skulle kunna uppstå och den är också förmodligen mest gjord av is, säger Robert Cumming.

Referens: 
Nature 2010-12-02: "A ground-based transmission spectrum of the super-Earth planet GJ 1214b"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".