Patent på viktig cancergen upphävt

Det amerikanska bolaget Myriad Genetics kommer inte att få patent på den gen som ligger bakom ärftlig bröst- och äggstockscancer, åtminstone inte i Europa.
Det här efter ett beslut hos den europeiska Patentbyrån, EPO.

Myriad Genetics fick för drygt tre år sedan patent på en gensekvens som man trodde låg bakom ärftlig bröst- och äggstockscancer. Dessutom har man patent både på olika förändringar av genen, och på tänkbara tillämpningar. Tanken har varit att skaffa sig monopol på gentester för sådana här cancerformer.

I praktiken har detta inneburit att Myriad Genetics, med hänvisning till sitt patent, krävt att alla sjukhus i Europa ska sluta göra egna bröstcancertest, och istället skicka blodproven till Myriad Genetics lab i USA. Något som Myriad Genetics också har sett till att ta betalt för - över 20 000 kronor per test ska det ha kostat.

Fel gensekvens

Men nu har det visat sig att den gensekvens man tagit patent på varit fel sekvens, och när man nu ville ta patent på den riktiga sekvensen blev Myriad Genetics avvisad, eftersom de inte ansågs vara upptäckare till gensekvensen. Fortfarande har dock företaget två andra patent på genen - som heter BRC 1, men eftersom de bygger på det första patentet kommer även dessa att prövas i början av nästa år.

– Det här innebär att vi kan fortsätta använda genen när vi testar, utan att behöva betala licenser till Myriad Genetics. Vilket naturligtvis innebär besparingar för sjukvården, säger Jan Wahlström, professor i klinisk genetik vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, och han är lättad över beslutet.

Inget banbrytande

Det här är bara början på en flera års lång följetong, som kanske har sin upplösning först om fem till tio år. Myriad Genetics kommer att överklaga beslutet, och efter den överklagan kan vi nog se fram emot vidare överklagan - oavsett vem som vinner. Men kan det här beslutet ändå ha en effekt för framtida genpatent? Jan Wahlström tror inte det.

– Det här är ett specialfall, för andra patent betyder det nog inte speciellt mycket, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".