Vargar från Finland och Ryssland kan föra in nya smittor i Sverige. Foto: Dawn Villella/AP Photo.

Invandrad varg kan föra med sig dödlig smitta

Vargar kan sprida nya sjukdomar
1:49 min

Igår presenterade flera svenska myndigheter en utredning om hur vargar på bästa sätt kan föras in till Sverige för att stärka vargstammen, utan att sjukdomar som rabies och dvärgbandmask sprids. Ett problem är att även de vargar som vandrar in i landet av sig själva måste kontrolleras för smittsamma sjukdomar.

En varg som vandrat in i Sverige från Finland eller Ryssland, kan lika gärna sprida sjukdomar som vargar som flyttas in i landet, konstaterar myndigheterna i sin nya rapport.

Det är sjukdomar som dvärgbandmask och rabies som man oroar sig för. Skulle de spridas i Sverige så skulle det kunna få förödande effekter.

Rabies kan ta död på vargar i den redan lilla vargstammen och kan även ställa till problem för andra djur, berättar Carl Hård af Segerstad, som jobbar på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, och som varit med och sammanställt den nya rapporten. 

– Det skulle vara farligt för vargarna, för de allra flesta däggdjur och för människa. Blir du biten av ett rabiesinfekterat djur, då kan du nog räkna med att du är smittad, säger Carl Hård af Segerstad.

Rabies, en virussjukdom som sätter sig i hjärnan, kan vi människor vaccinera oss emot. När det gäller dvärgbandmask är det svårare. Får man i sig ägg från en viss typ av dvärgbandmask blir man oftast sjuk. Man kan behöva opereras, och allvarliga fall kan leda till döden.

Det finns länder där man lever med de här problemen, men där gäller det att vara noggrann när man är ute i skogen. Till exempel kan man inte äta plockade bär eller svamp direkt, utan de måste tillagas först, för att inte kunna smitta med dvärgbandmask. Något som vi i Sverige kommer behöva tänka på om sjukdomarna sprids hit.

– Vi kommer att få ändra vår bärplockar- och svampplockarkultur, sättet vi är i skogen, säger Carl Hård af Segerstad.

Idag kontrollerar man inte vargar som vandrar in spontant. Visserligen är de inte speciellt många, men de utgör ändå en risk. Däremot brukar man göra dna-analyser och radiomärka vargar som vandrar in, och myndigheterna föreslår nu att man även ska passa på kontrollera vargarna efter sjukdomar och maska av dem innan de kan fortsätta sin vandring. Skulle de däremot bära på rabies bör djuren avlivas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".