Pojke med autism staplar burkar som besatt. Bild: Wikimedia commons

Autism kan upptäckas genom biologiskt test

Snart kan det bli möjligt att avgöra om en person har autism genom att undersöka hjärnan med magnetkamera. I en studie lyckades forskare med hög träffsäkerhet skilja dem med autism från andra på det här sättet. Studien ger också nya belägg för att funktionshindret har biologiska orsaker snarare än miljöorsaker.

Idag avgör man om en människa har autism genom att låta personen själv eller anhöriga få svara på olika frågor om bland annat språkförmåga och socialt samspel.

Men nu har amerikanska forskare kommit de rent biologiska orsakerna på spåren och upptäckt att den vita substansen i hjärnan där alla nervtrådarna sitter, alltså hjärnans kopplingschema, ser annorlunda ut på människor med autism.

Hjärnan är indelad i två halvor och kontakten mellan hjärnhalvornas tinninglober verkar inte fungera lika effektivt hos autistiska personer.

Genom att använda sig av magnetkamerabilder av hjärnans vita substans människor med och utan autism kunde forskarna avgöra om en person hade autism eller inte, med med 94 procents säkerhet. Men det krävs ytterligare studier innan metoden kan börja användas ute på klinikerna, menar forskarna.

Lars Olson, professor i neurobiologi vid Karolinska institutet, menar ändå att dagens undersökningar behövs och att det riktigt viktiga är att man ytterligare stärker kunskapen om de biologiska orsakerna till autism, som inte beror på miljön man växer upp i:

– Det har ju till och med funnits känsla av skuld är något som man gjort fel som förälder och om man förstår hur det ser ut i hjärnan, skulle man kunna utveckla behandlingar som motverkar en del av problematiken, säger Lars Olson.

Referens:
Lange N. et. al. Atypical Diffusion Tensor Hemispheric Asymmetry in Autism. Autism Research 3: 1-9, 2010 1. DOI: 10.1002/aur.162

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".