IBM-forskarna Yurii Vlasov, William Green och Solomon Assefa visar upp den nya processortekniken som integrerar elektriska och optiska signaler på samma silikonchip. Foto: Bob Goldberg/Newscom

Optik i silikonet bakom ny superdator

Inom några få år kan datorprocessorer vara så snabba att de kan simulera en mänsklig hjärna. Det är den amerikanska teknikgiganten IBM som nu presenterat en ny processorteknologi som man menar ska klara av att beräkna en exaflop per sekund (tusen biljarder beräkningar i sekunden).

En exaflop motsvarar många gånger mer datorkraft än världens idag 500 snabbaste superdatorer tillsammans (de presterar bara ynkliga 32,4 petaflops).

Bakom den nya teknologin gömmer sig en teknologi där forskarna kombinerat både ljus och elektricitet som informationsbärare i samma chip, skriver tidningen New Scientist.

En vanlig dator idag fungerar genom att skicka elektriska signaler. Det genererar mycket värme och går relativt långsamt, jämfört med ljus. Men den nya processorn som nu presenterats, och som precis som en vanlig processor bara är tillverkad av kisel, använder sig av både elektriska signaler och optiskt ljus. Ytterligare en fördel är att information som överförs med ljus kräver mindre energi än elektrisk dito.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".