Särskilda stamceller bakom cancer

Vissa cancerformer kan återkomma trots behandling som tar bort alla cancerceller hos patienten. Nu visar kanadensisk forskning inom leukemi att cancerceller kan fortsätta att bildas av en sorts leukemi-stamceller, som är väldigt lika vanliga blodproducerande stamceller.

De nya rönen, som publiceras i tidskriften Nature Immunology, rör den form av leukemi som kallas AML (akut myeloisk leukemi), en form som är vanligare hos vuxna än hos barn.

Forskarna vid universitet i Toronto konstaterar att leukemistam-cellerna beter sig på olika sätt, och att vissa kan ligga vilande under lång tid och sen sätta igång igen och alstra cancerceller.

Det är troligt att även andra cancerformer har sina egna stamceller, säger docent Dan Grandér vid Cancercentrum Karolinska. Han hoppas att de nya rönen kan hjälpa till att förbättra behandlingen av cancer.

-När man ska designa riktigt effektiv cancerterapi så måste man kanske rikta den framför allt mot de långlivade cancerstamcellerna, för att verkligen vara säker på att man är effektiv, säger Dan Grandér.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".