Bensinen allt dyrare Foto Joachim Wall Copyright Pressens Bild

Högre bensinpris = fler miljöbilar?

Bensinpriserna blir allt högre. Men hur höga måste de bli för att svensken ska välja en bil som drivs av förnyelsebara energikällor?

En fråga vid miljöbilsmässan i Älvsjö som öppnar på onsdagen blir hur man ska få fler att välja miljöbil. Nu är bensinpriserna är på väg mot rekordnivåer - kan det vara det som sätter igång försäljningen av fordon drivna av etanol eller biogas?

Nej, det räcker nog inte, tror Sven Alexandersson, projektledare för Miljöbilen i Stockholm, stadens satsning på miljöanpassade fordon.

-Min egen personliga uppfattning är att priset på det alternativa bränslet måste vara minst tre kronor lägre. Och ska det vara en stor effekt så måste det nog vara fem kronor.

Det skulle innebära bensinpriser på upp till femton kronor per liter, vilket nog lär dröja. Vad ska det då bli som sätter fart på försäljningen?

-Det vi har sett sista året är att intresset bland företag har ökat markant. När det gäller Stockholm så har införandet av trängselskatter för andra bilar medfört en rejäl efterfrågan och man har framför allt börjat tala om att det finns bra miljöbilar, säger Sven Alexandersson på Miljöbilen i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista