Värmebehandling alternativ till giftiga impregneringsmedel

Giftiga impregneringsmedel är ett problem när vi ska få trä att hålla för väder och vind utomhus, arsenik är exempel på ett giftigt ämne i sådana medel. Men ett alternativ är på gång, att värmebehandla trä kan också hindra det från att ruttna.

Det kallas Norrlandsmahogny, för när tall och gran hettas upp blir det brunfärgat och skulle kunna ersätta tropiska träslag i till exempel trallvirke och trädgårdsmöbler.

Skyddar mot röta
Men det är inte det som är huvudpoängen med att värmebehandla trä. Den största fördelen ligger i att träet blir beständigt mot röta, upphettningen gör att mikroorganismer sedan har svårt att få fäste i det, berättar Bror Sundqvist vid Luleå tekniska Universitet.

– Träet blir till exempel mindre fuktupptagande, och därmed mindre lämpligt för mikroorganismer, säger Bror Sundqvist. 

Problemet med att hetta upp träet till 250 grader, som man gör när man värmebehandlar det, är att det förlorar styrka och blir sprött.

Syrabildning vi upphettningen
Tidigare har man inte vetat vad det här beror på, men Bror Sundqvist har upptäckt att det bildas organiska syror vid uppvärmningen, som myrsyra och ättiks-syra De bryter ned cellulosan i träet och då blir det sprödare. Nu ligger utmaningen i att hitta en process som förhindrar den här syrabildningen.

– Vi måste försöka kontrollera den här syrabildningen. Hur det exakt ska se ut är svårt att säga i dagsläget, men vi ser att i framtiden skulle vi kunna göra ett starkare och eventuellt ännu mer rötresistent trallvirke, säger Bror Sundqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".