Fossiljakt i Västergötland

I alunskiffer på Kinnekulle finns svar på hur livet utvecklades i havet för 500 miljoner år sen, och forskare från Lunds Universitet undersöker lagren.

– Alunskiffern innehåller en hög andel organiskt material. Det är rester efter djur och alger som levde i ett hav som fanns över Skandinavien för 500 miljoner år sen. Det finns knappast någon lagerföljd i världen som är lika rik på fossil som våra alunskiffer i Väster- och Östergötland, säger Per Ahlberg, som är professor i geologi.

Alunskiffern bildades innan det fanns liv på land, men när utvecklingen i vattnet hade skjutit fart på allvar. Forskarlaget försöker utläsa hur fossilerna ändrades över den tid på 50 miljoner år som det tog för alunskiffern att bildas. I de undre delarna av lagren finns vissa typer av fossil, och högre upp finns andra mer utvecklade typer. Vilket forskaren Fredrik Terfelt kunde visa på en bergvägg i Västerplana.

Reporter Henrik Dammberg, Sveriges Radio Skaraborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".