Bullriga stadsmiljöer kan stimulera hörseln.

En ny tysk studie visar att folk som bor i stadsmiljöer ofta har bättre hörsel en de som bor i stillhet ute på landet, men alla typer av buller är inte bra för hörseln, konstaterar forskarna.

I tio år har forskare vid universitetet i Giessen, Tyskland, studerat hörseln hos över 10 000 personer i olika miljöer världen över. Resultaten visar att folk som bor i stökiga stadsmiljöer - miljöer som traditionellt ansetts vara skadliga för hörseln - ofta presterade bättre i hörseltest än människor från lugnare miljöer.
Förklaringen kan enligt forskarna vara att vår hörsel hela tiden måste stimuleras för att vara på topp, och att städernas larm i det avseendet fungerar bättre än lugnet ute på landet.

Forskarna som uppmärksammats i tidskriften New scientist, understryker att det fortfarande finns många miljöer som är skadliga för hörseln - stökiga klassrum och byggarbetsplatser till exempel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista