Robot inger nytt hopp för Hubble

Framtiden för rymdteleskopet Hubble ser ljusare ut igen. Tidigare har teleskopet hotats av för tidig pension, eftersom Nasa inte vågar skicka upp några astronauter för att ge teleskopet den service det behöver. Nu frågar sig Nasa om inte en robot skulle kunna göra jobbet istället.

Skulle en robot kunna göra jobbet? Den frågan ställde i onsdags Nasachefen Sean O’Keefe på en årskongress för Amerikas astronomer, i Denver Colorado.
Om en robot ska kunna lösa Hubbles problem är det snabba ryck som gäller. Förslagen till hur en robotiserad underhållsexpedition kan se ut ska vara inne senast den 16 juli. Sedan räknar Nasa med att inom en månad bestämma sig - om man ska gå vidare eller inte.
Columbikraschen ligger bakom
Bakgrunden är den opinionsstorm från vetenskapsmän, politiker och andra över beslutet i januari i år att inte skicka iväg den planerade bemannade underhållsexpedition med rymdfärja år 2006. Nasa ansåg att en sådan expedition inte kunde genomföras med dom nya säkerhetskrav som gäller efter olyckan med rymdfärjan Columbia häromåret - där sju astronauter miste livet.

Bråttom med lösning

Utan underhållsåtgärder är Hubble dömt att slockna och dö redan 2008, när de stabiliserande gyroskopen ombord slutar fungera. Med nya batterier och lite annat småjusterande kan teleskopet fungera fram till 2010 åtminstone.
Först 2011 räknar man med att Hubbles efterföljare, det så kallade James Webbteleskopet skickas upp i omloppsbana.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista