Fårkött kan innehålla prioner. Foto Martin Cleaver. Copyright Pressens bild

Smittämnet bakom galna kosjukan kan finnas i kött

Kan man bli smittad av galna ko-sjukan genom att äta en benfri biff? Nej, har man trott, med motiveringen att smittämnet bara finns i hjärna, ryggmärg och andra organ hos kon - inte i muskelvävnad. Men nu har prioner, som smittämnet heter, hittats just i muskelvävnad hos får.

Prioner, den form av sjuka proteiner som ligger bakom galna ko-sjukan och Creutzfeldt Jakobs sjukdom, har tidigare aldrig påträffats i muskelvävnad hos något djur som vi människor brukar äta. Men nu har forskare i Frankrike hittat prioner i musklerna hos franska får med sjukdomen scrapie. Scrapie, en motsvarighet till galna ko-sjukan hos får, är välkänd sedan ett par hundra år, och man känner inte till att den någonsin skulle ha överförts till människor. Det verkar finnas en artbarriär som hindrar sjukdomen, säger Mikael Klingeborn, doktorand vid Institutionen för molekylär biovetenskap, Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala.

-Det finns tydligen någonting som gör det väldigt svårt att smitta från får till människa. Vi kan inte säga exakt varför.

Vad betyder då fyndet? Dels att prioner finns där man inte trodde att de fanns. Dels att metoderna att hitta dem har blivit bättre. I muskelvävnaden är koncentrationen bara 0,2 % av koncentrationen i hjärnan hos smittade får.

Kanske kan det också betyda att man nu kommer att kunna hitta prioner i musklerna också hos kor med galna ko-sjukan.

Frågan är i så fall vad det skulle betyda för smittorisken - för i så fall skulle halten vara ännu lägre än i musklerna hos får, tror Mikael Klingeborn. Att smittorisken från nötkött är låg har man tidigare konstaterat i experiment - där har man inte lyckats överföra smittan från kor till andra djur genom att ge dem smittat kött.

När det gäller fåren då, skulle Mikael Klingeborn utan vidare äta smittad fårfiol?

-Det skulle jag göra, jag skulle absolut inte vara orolig. Det finns ju de som äter fårhjärna också och ingen har blivit sjuk. Då får man ändå tro att det har funnits ett och annat scrapie-sjukt får som människor ätit hjärna av.

Scrapie har inte konstaterats i Sverige sedan 1986. Galna ko-sjukan har aldrig konstaterats i Sverige, varken hos levande djur eller i livsmedel.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista