Portabla mattor för mobil solenergi

Oro på oljemarknaden och en tilltagande växthuseffekt verkar i sig inte vara tillräckligt - frågan är vad som krävs för att det ska lossna för alternativa energikällor som solenergi. Kanske är det enklare teknik. Nu kommer en ny idé från Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg om hur användandet av solceller ska bli betydligt lättare, bokstavligt talat. Det handlar om en sorts energialstrande plastmattor.

-Man gör solcellen mellan två plastfilmer. Då kan man tillverka den genom en tryckprocess, som när man trycker en tidning, berättar Mats Andersson vid sektionen för kemi och bioteknik på Chalmers.

De energiproducerande cellerna som bland annat innehåller titanoxid är visserligen mindre effektiva än vanliga kiselbaserade celler, men Mats Andersson menar att mattorna ändå fyller en funktion. Traditionella solceller är dyra och dessutom mycket spröda, och genom att producera billigare och mera lätthanterliga solceller kan man nu öppna fältet för celler av det mera mobila slaget.

-Det blir en flexibel solcell som man kan sätta på sin ryggsäck eller på sina kläder, som man kan ta med sig ut i vildmarken där man inte kan ladda batterierna.

Patentet för tillverkningen har nyligen köpts av Konarka Technologies, ett amerikanskt företag inom solenergisektorn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista