Veckomagasin 2004-06-04

Alternativa bilar - fungerar bra i jämförelse.  Och hur ser en äkta svensk spion ut?

Miljövänliga bilar

Vilka alternativ finns att tillgå om man vill ha en modernare bil som inte drar så mycket bränsle, eller som går på miljövänligare bränsle? På Älvsjömässan utanför Stockholm demosnteras i helgen el-hybridbilar, bi-fuel, flexifluel och vätgasdrivna fordon. Vi provkör och väljer bland möjligheterna

Spionen i det svenska folkhemmet

Marie Cronqvist har skrivit en avhandling om hur spionen har framställts i media. Från att ha varit kommunist blev spionen överklass-överste.

Vad ska man ha alun till?

Det är alunskiffern som avger det cancerframkallande mark-radonet. Högar med bränd alunskiffer, så kallad rödfyr, ligger och läcker arsenik och uran runt om i Skaraborg.Men alunskifferns rika innehåll   innebär också möjligheter, och det har gjorts många försök att ta vara på den. Just nu genomför ett forskarlag på fyra geologer vid Lunds universitet ett flerårigt projekt, för att öka kunskaperna om alunskiffern.

Nyheter i veckan

Amerikanska forskare har nu kommit fram till varför risken för hjärtinfarkt och stroke är högre under de tidiga morgontimmarna. Det har med ett cellager i blodkärlen att göra, endotelceller som ska hålla blodflödet och blodtrycket i balans. Och så här tidigt på morgonen fungerar inte de cellerna lika bra. Klockan sex på morgon var funktionen cirka 40 procent sämre än klockan 11 på förmiddagen.

Virke som impregneras för att tåla väder och vind innehåller en hel del miljöfarliga kemikalier, bland annat kan det innehålla arsenik. Men värmebehandling kan vara ett miljövänligt alternativ för av det blir trä också beständigt mot röta. Sånt här trä brukar kallas Norrlandsmahogny - furu och gran blir mörkt och mer likt tropiska träslag efter att ha upphettats till 250 grader .

Ett problem är att virket blir sprött och inte så stark av värmen, men nu har forskare vid Luleå Tekniska universitet hitta vad det beror på. Det är organiska syror som bildas under upphettningen och bryter ned cellulosa. Nu gäller det bara att komma på en process där de här syrorna inte bildas....

Rymdteleskopet Hubble var på väg att gå i förtidpension sen amerikanska NASA beslutat att det är för farligt att skicka upp austronauter för att ge Hubble den nödvändiga service som behövs om två år. Det kom nämligen nya säkerhetskrav efter olyckan med rymdfärjan Columbia förra året då sju austronauter dog. Men nu väcks hoppet för Hubble igen för nu funderar NASA på om inte en robot skulle kunna göra jobbet. Under sommaren fattas beslutet om de ska gå vidare med planerna på en robotiserad underhållsexpedition.

och så en liten glädjande nyhet för alla som bor i bullriga stadsmiljöer. En tysk studie visar att de ofta har bättre hörsel än de från tysta landsbygdsmiljöer. En förklaring skulle kunna vara att hörseln ständigt måste stimuleras för att vara på topp. Men det här gäller bara stök o buller till en viss gräns, byggarbetsplatser och bullriga klassrum är fortfarande farligt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".