Sockerpiller fungerar även när innehållet är känt

Sockerpiller, eller så kallade placebo-medel, kan i vissa fall fungera mot smärta och sjukdom trots att de inte innehåller några verksamma substanser. Och en ny studie visar att den här psykologiska effekten fungerar även om läkaren uttryckligen berättar att det är sockerpiller han eller hon skriver ut.

Av patienter med mag- och tarmproblem som fick sockerpiller kände sig dubbelt så många bättre efter, än personer som inte tagit några piller alls, fast det till och med stod "placebo" på burken.

Martin Ingvar, hjärnforskare vid Karolinska Institutet menar att studien visar hur viktigt mötet med läkaren är, för att patienten ska må bättre.

– Inramningen till vårdmötet, att få träffa samma person, att vara välkommen till någon ostressad, att ha en samtalston och ett möte som innehåller mänskliga kvalitéer, det har en positiv fysiologisk och patologisk påverkan för patienten, säger Martin Ingvar.

Referens:
Kaptchuk, J, T. Et al. Placebos without Deception: A Randomized Controlled Trial in Irritable Bowel Syndrome. PloS ONE. December 2010, volume 5, issue 12, e15591.doi:10.1371/journal.pone.0015591