Ultrasmå hårddiskar revolutionerar musikanvändandet

När Sony för några årtionden sedan introducerade sin bärbara walkman-bandspelare fick den snabbt genomslag i vårt förhållande till musik i vardagen.
Nu innebär de nya, extremt små och lagringstäta hårddiskarna helt nya perspektiv. Det är möjligt att ta med hela musiksamlingen på joggingturen.

Vad sägs om 15 tusen låtar att välja mellan. Hur små kan de bli egentligen, och hur mycket får man plats med? Ja, det är något som man verkligen kan fråga sig om utvecklingen av de ultrasmå hårddiskarna som nu gör storentré bland annat i och med den senaste generationen portabla musikmaskiner.

Tusen timmar musik

Nu senast presenterade en japansk tillverkare minihårddisk som rymmer 60 gigabyte men som inte är större än ett vanligt bankomatkort. En liknande konstruktion från ett konkurrerande företag på 60 gigabyte finns redan inbyggd i en av de små supernätta musikmaskinerna som saluförs idag med en kapacitet på att lagra tusen timmar musik. De drivs av laddningsbara litiumjonbatterier som håller laddning för minst ett par maratonlopp.

Det blir den här nya generationen mikroelektronik som gör om våra vardagsrum - hårddisken blir centralen i våra musik och videomaskiner. Uppkopplingen till nätet, och nedladdning till centralminnet blir vardag. Kasettbandspelaren, videon och grammofonen hamnar längst in i skräpförrådet - tills de en vacker dag får kultstatus och plockas fram igen för att få uppleva det riktiga soundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".