Eftertänksam vithaj

Vithajen ingen urskiljningslös dråpare

Ryktet som beskriver vithajen som primitiv ätmaskin behöver revideras.
Studier av denna hajarnas gigant visar hellre bilden av ett djur med ett avancerat socialt beteende och med en mycket god inlärningsförmåga.

– Vithajen måste lära sig nya saker hela tiden eftersom den flyttar mellan olika miljöer under hela livet, säger Craig Ferreira som leder White shark Project - ett av de första forskarlagen i världen som började studera vithajar.

Sedan 15 år tillbaka driver han ett forskningsföretag som åker världen runt och studerar vithajens beteende. I Sydafrika där han har sin hemmabas, har man observerat att vithajar ofta byter miljö och därmed också tvingas jaga många olika sorters byten. Jakten på allt från snabbsimmande sälar och delfiner till långsammare sköldpaddor och stillasittande kräftdjur från botten, kräver mycket varierande tekniker. Något som alltså tycks stimulera hajarnas inlärningsförmåga och minne.

Få hajattacker kan bli färre

Vithajen är definitiv inte den urskiljningslösa dråpare som många vill tro, menar Craig Ferreira. Vis från tusentals möten under vattnet tycker han sig se att vithajen är ett djur som i allra högsta grad tänker och agerar utifrån sina erfarenheter och också efter hur andra djur, vi själva t ex, bemöter den.

I genomsnitt attackeras två människor per år av vithajar, konstaterar Craig Ferreira, och kunde vi bara lära oss att undvika beteenden som utlöser hajens jaktinstinkter, så skulle de nog bli ännu färre.

– Om vi kunde förstå vad som gör hajarna aggressiva eller rädda, så kan man använda den informationen till att förstå dem, säger Craig Ferreira.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista