Prostatacancer opereras i onödan

Det finns anledning att göra större skillnad mellan gamla och unga i behandling av prostatacancer - det är de unga som bör behandlas, säger forskare bakom ny studie. Många opereras samtidigt i onödan. 

Prostatacancer är en sjukdom som drabbar runt 7 000 svenska män varje år. Många opereras eller strålbehandlas. Men det är framför allt de som kan förväntas ha mer än femton år kvar att leva som har något att vinna på den här behandlingen.

Risken är annars för stor för att de ska drabbas av biverkningar som impotens och urinläckage, men ändå dö av något annat än sin cancer, säger Hans-Olov Adami på Karolinska institutet, som gjort studien i samarbete med Örebro universitetssjukhus.

- Det är väldigt lite som händer under de första tio, kanske upp till femton, första åren. Det gör att om man opererar alla så kommer man att överbehandla väldigt många. De kommer att opereras i onödan, säger han.

Sannolikheten att en prostatacancer utvecklas till en aggresiv form ökar med tiden, visar studien. Forskarna har följt sjukdomsförloppet hos drygt 200 patienter under en tjugoårsperiod. I nästan en femtedel av fallen utvecklades prostatacancern till en aggressiv form och det gjorde den oftast mer än femton år efter att sjukdomen upptäcktes.

Eftersom behandlingen ofta är besvärlig för cancerpatienterna, med urinläckage och impotens som vanliga följder, överväger man ofta om det är värt att genomgå den här jobbiga processen.

Risken är att patienter opereras i onödan, speciellt i de fall där tumören aldrig hinner att utvecklas till den dödliga formen innan mannen avlider av någon annan orsak.

Men med den här nya studien i ryggen tror Hans-Olov Adami på Karolinska Institutet att överbehandlingen kommer att minska och att det blir lättare för patienter och läkare att välja behandlingsform i framtiden.

- Det måste alltid vara patienten som fattar avgörandet efter att ha fått den information som han efterfrågar. Men jag tror att fler unga patienter kommer att välja operation, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista