740 000 år gammal iskärna (Foto: PrB)

Världens äldsta iskärna

En tre kilometer lång iskärna avslöjar hur klimatet såg ut för över 700 000 år sedan. Margaretha Hansson är en av de forskare som analyserat iskärnan i labbet vid Stockholms universitet.

– Det häftigaste är att vi för allra första gången kan se hur komponenter i klimatsystemet har varierat och vad som driver de här variationerna.

Det är 21 huttrande minusgrader inne i det fläktfyllda islabbet på Stockholms universitet där delar av världens äldsta is förvaras. I sin helhet är iskärnan från öst-antarktiska platån tre kilometer lång.

Den fungerar som en backspegel som man kan se 740 000 år tillbaka i tiden med. Snön som fallit under de hundratusentals åren har med tiden packats till luft-bubble-fylld is vars innehåll skvallrar om vår planets klimathistoria.

Internationellt samarbete
Iskärnan har borrats upp av forskare från 10 europeiska länder, däribland Sverige, inom ett samarbetsprojekt som pågått i åtta år. Dom första analyserna slår fast att vår planet genomgått åtta istider under dom senaste 740 000 åren.

Istider som för 400 000 år sen började bli kallare och längre - medan de varma avbrotten där emellan blivit varmare och kortare. Den varma period vi lever i idag har pågått i 12.000 år och den skulle kunna fortsätta i minst lika länge till, om det inte vore för att vi människor dykt upp på scenen och komplicerat det hela.

Mänsklig klimatpåverkan
Idag har vi en koldioxidnivå i atmosfären som är högre än den nånsin varit under dom 700.000 år som undersökts, säger Margareta Hansson

– Om vi bidrar till en ytterligare uppvärmning så hamnar vi i ett klimat som vi aldrig sett tidigare. Hur klimatsystemet kommer att reagera då och vilka effekter det ger vet vi inte.

Borrningen fortsätter i december för att nå berggrunden och botten på inlandsisen. Går allt som det ska kommer forskarna att hitta is som är över 900 000 år gammal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista