Immunförsvaret angriper hudcancer

Det verkar som om det egna immunförsvaret kan hjälpa till att bota hudcancer. Vid ett möte för cancerforskare i New Orleans presenterades två olika sätt som får immunförsvaret att angripa tumören.

I det ena fallet har läkemedelsföretaget Pfizer i samarbete med ett Texas-universitet sett att injektioner av specialtillverkade antikroppar kan få fart på immunsystemet. Cancern har dragit åt handbromsen på immunsystemet, men antikropparna kan släppa bromsen så att immunsystemet kan göra sitt jobb.

Försöken har just avslutats i vad som kallas fas ett prövningar, kliniska prov på 40 patienter där man fick effekt vid de högsta koncentrationerna - stoppad tillväxt och tillbakabildade tumörer.

Ännu längre, till fas 2 -prövningar med 120 patienter har man kommit vid Pittburghs cancerinstitut, där har man tagit byggstenar till protein och gjort ett peptidvaccin som testats på mycket långt framskriden hudcancer. Principen är liknande - immunsystemet skall triggas igång för att angripa cancern, och det skedde i 75 av de 120 terminalsjuka patienterna. Hos dem såg man längre överlevnad, men ingen tumörtillbakagång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista