Oden - asagud (Foto PrB)

Asatron - en överklassreligion?

Vad är egentligen är sanningen bakom myterna om Oden, Tor och de andra asagudarna? Dagens forskning visar att asatron kanske var något som främst överklassen höll på med.

Nordens asatro diskuterades när över 200 forskare från hela världen träffades i Lund för ett möte nyligen.

– Visst har man känt till och riktat sig mot Oden och Tor och Freja i stora delar av Skandinavien. Men frågan är om det kanske mer är en panskandinavisk aristokrati som gjort det medan folk i allmänhet kanske inte alls brytt sig, säger Anders Andrén, arkeologiprofessor i Lund.

Den klassiska bilden av asatron kommer direkt från de gamla isländska sagorna. Men de skrevs av kristna författare på medeltiden, och frågan forskarna ställer sig i dag är om de beskriver urgamla religiösa idéer eller om det som man hittar där är en ren fantasibeskrivning.

Kritisk läsning viktig

Thomas DuBois som forskar på sagalitteratur vid University of Wisconsin i USA tror att man kan hitta mycket information om asatron i sagorna, men att man måste läsa dem mycket kritiskt. Han syftar då exempelvis på den gamla skapelsemyten om de första människorna Ask och Embla. Den kan mycket väl vara en uppfinning av de kristna författarna på medeltiden, säger han.

– De hade ju själva en biblisk skapelsemyt, så kanske gav de de gamla nordborna en liknande myt för att de tyckte de borde ha en, säger Thomas DuBois.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista