Nanoteknik både lockar och skrämmer

Proteser styrda av nervimpulser och nya supermaterial - eller onda mikrorobotar och skrämmande smarta kemiska krigsmedel.
Nanotekniken lockar fram både ljusa framtidsbilder och skräckscenarier. I veckan diskuterade experter de etiska frågorna kring forskningen.

Nanoteknik är konsten att bygga och förändra saker i molekylskalan, en nanometer är en miljondels millimeter. Poängen är att när man kommer ner i den här skalan så kan ämnen få helt nya egenskaper. Redan nu finns produkter ute med ytskikt av nanopartiklar, som självrengörande fönster, repbeständig billack, och solskyddskräm. Men i framtiden finns drömmar om nanoelektronik med kretskort av proteiner som bygger ihop sig själva, och extremt starka material av nanokolfibrer som gör det möjligt att bygga helt nya konstruktioner.

Men där många ser möjligheter kan man också se risker, och det var den diskussionen som samlade forskare från en mängd områden hos vetenskapsrådet - fysiker, filosofer, kemister och medicinare.

Hälsofara outredd

De mest science-fiction-artade skräckscenarierna med små intelligenta mikrorobotar som förökar sig själva fick inget större utrymme. Men en giftexpert från England varnade för att vi nu för första gången avsiktligt framställer partiklar samma storlek som t ex de farliga partiklarna i dieselavgaser, och att vi vet för lite om deras inverkan på våra kroppar.

En tysk militärteknologiforskare hävdade att USA satsar stora pengar på militär nanoteknikforskning, vilket kan leda till upprustning - och nya vapen som ingen av oss vill se.

Skapande av övermänniska

Men nanotekniken kan också användas till att få proteser att styras av nervimpulser. Tilltron till det här var nog stor, för den största etiska diskussionen på seminariet gällde om det är försvarbart att med nanoteknikens hjälp förbättra våra egenskaper över normal nivå - och på det sättet skapa en bättre människa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista