Med stjärnhimlen som sjökort

Vetandets värld gör en seglats bakåt i tiden ombord på ostindiefararen Götheborg. Med på resan till Kanton finns skeppsmask, sjuka sjömän och giriga superkargörer.

På 1700-talet upplevdes Kina nästan som lika avlägset som månen idag. En seglats från Göteborg till Kanton var farligare än dagens rymdfärder.

Nästa år skall Ostindiefararen Götheborg vara klar för avfärd mot Kanton. Även om fartyget är byggt som en modell av 1700-talets lastfartyg, kommer livet ombord vara mycket behagligare än det var förr. Skörbjugg lär till exempel inte bli något problem. Förr var dödligheten hos besättningen så hög att man ibland fick avbryta resan för att skaffa nytt manskap. Att finna vägen på världshaven var heller ingen lätt uppgift, långt före modern navigationsutrustning.

I Vetandets träffar vi en grupp forskare som försöker gen en bild av hur livet ombord på en ostindiefarare kunde te sig. Vilka sjukdomar drabbade sjömännen? Vad kunde skeppsmasken ställa till med? Hur gick det till när man navigerade efter stjärnorna? Kunde en sådan här omständlig resa verkligen löna sig?

Redaktör Malin Avenius

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista