Jiddischforskning i Nordeuropas Jerusalem

Före andra världskriget var jiddisch en självklar del av Europas kulturella smältdegel. Det var vardagsspråk för 11 miljoner människor och ett viktigt kulturspråk inom litteratur, konst, musik och film. Men miljoner jiddischtalande föll offer för nazismens och kommunismens bödlar.

I Vetandets värld besöker vi Litauens huvudstad Vilnius, som före kriget kallades för Nordeuropas Jerusalem. Här finns ett nyetablerat Jiddisch-institut knutet till universitetet där forskare dokumenterar de sista jiddischtalarna i regionen. Många av dem bor fattigt i små byar i Litauen, Polen och Vitryssland.

Professor Dovid Katz och Olga Bliumenzon berättar om arbetet med att bevara de tystnande rösterna. Dessutom träffar vi tyska forskare som håller på att skapa en digital språkatlas över jiddischspråkets olika dialekter - 6000 timmar av ljudinspelningar ska läggas ut på internet.

Redaktör Nils Johan Tjärnlund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista