Meteorologen som blev hedersdoktor - om väder, fåglar och polarforskning.

När metrologen Bertil Larsson satt vid sin väderradarskärm på flygflottiljen F5 i Ljungbyhed för 30 år sedan fick han ofta kostiga störningar på skärmen. Han funderade ofta på vad det kunde var och svaret fick en dag då två Lundforskare kom till flottiljen för att studera flyttfågelbeteende från flygplan. Då förstod Bertil Larsson att det var fåglar och inte störningar som då och då visade sig på skärmen.

Den upptäckten blev inledningen till ett långvarigt forskningsintresse. Han har under många år samarbetat med fågelforskare i Lund och samarbetet ledde bland annat till att man kunde at fram ett varningssystem för flyttfågelsträck till flyget.

Samarbetet fortsatte med studier av flyttfåglars beteende på många plaster runt om i världen. Bertil Larsson bistod inte bar med sina meteorologiska kunskaper utan blev snabbt oumbärlig för expeditionerna eftersom han också blev den som kunde fixa trasig utrustning komma på kluriga lösningar på problem och alltid var optimistisk pådrivande.

Det är främst för det här arbetet som Bertil Larsson blivit hedersdoktor vid Lunds universitet.

Men det är inte bara fåglar som Bertil Larsson har ägnat sitt vetenskapliga intresse åt. Han har också deltagit på en lång rad polar expetitioner både som meteorolog med också som en oumbärlig allt i allo hjälp till forskarna på expeditionerna.

I programmet intervjuas Bertil Larsson av programmets redaktör Håkan Svensson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista