Veckomagasin 2004-06-11

Små elektriska maskiner och ombyggda molekyler som kan tränga in överallt - nu är det dags att diskutera nanoteknikens etiska frågor. Och ny studie om prostatacancer kan förändra sättet att se på behandlingen. Dessutom en diskussion om vad som tar död på våra sjöfåglar...

Vad finns det för faror i nanovärlden?

Vetenskapsrådet anordnade seminarium om de etiska aspekterna kring nanoteknik och Björn Gunér var där. Nanopartiklar finns på marknaden i solskyddskräm, i självrengörande glas etc, men vi vet inte hur våra kroppar reagerar på dom här partiklarna som kan vara farliga bara genom sin litenhet - dom går igenom våra system, sa brittisk toxikolog. Tysk militärteknologiforskare varnade för nya vapen genom nanoteknik - bla bio- och kemiska vapen som kan riktas mot vissa gentyper. Proteser kan bli nervstyrda med nanohjälp. Men om man kan göra bättre kroppsdelar än våra medfödda - är det etiskt riktigt? Granskning och övervakning önskade seminariet.

Ny syn på prostatacancer

Bo Johan Norlén, professor i urologi och f d radiodoktor reder ut begreppen om prostatacancer, och huruvida studien vi rapporterade om i veckan kommer att göra att färre äldre behandlas. För en av  slutsatserna man kan dra  är att man inte bör operera patienter som får sjukdomen när de är äldre än 65, och det för att cancern ofta har ett långsamt förlopp och inte blir aggressiv förrän efter tio-femton år. Då  kan det vara onödigt att utsätta äldre för ett sånt ingrepp med allvarliga biverkningar. Men prostatacancer fortsätter att vara en gåtfull cancersjukdom eftersom man inte vet varför cancern ändrar karaktär efter så lång tid.

Virus eller bakterier trolig orsak till fågeldöd

De döende och förlamade sjöfåglarna som vi hör om - är de verkligen drabbade av miljögifter som det sägs? Björn Olsen, infektionsläkare och dessutom ornitolog och expert på fågelburna smittor,tror snarare på en bakterie- eller virusinfektion eftersom den är så spridd över landet   Vattenpussar i de täta häckningskolonierna är perfekta bakteriehärdar.

Nyhetssammanfattning

Venuspassagen ägde rum tisdag förmiddag (8 juni), men det var molningt i stora delar av Sverige, jättepandorna har ökat i antal enligt den senaste beräkningen, läkemedelsföretaget Glaxo Smithkline avkrävs redovisning av alla forskningsresultat rörande det kritiserade antidepressiva läkemedlet Seroxat i medicintidskriften The Lancet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista