Veckomagsin 2004-06-13

Små elektroniska maskiner och molekyler som tar över - vad finns det för faror med nanotekniken? Ny studie om prostatacancer kan förändra synen på behandling. Och urgammal is kan ge 700 000 år gamla väderleksrapporter.

Vad finns det för faror i nanovärlden?

Vetenskapsrådet anordnade seminarium om de etiska aspekterna kring nanoteknik och Björn Gunér var där. Nanopartiklar finns på marknaden i solskyddskräm, i självrengörande glas etc, men vi vet inte hur våra kroppar reagerar på dom här partiklarna som kan vara farliga bara genom sin litenhet - dom går igenom våra system, sa brittisk toxikolog. Tysk militärteknologiforskare varnade för nya vapen genom nanoteknik - bla bio- och kemiska vapen som kan riktas mot vissa gentyper. Proteser kan bli nervstyrda med nanohjälp. Men om man kan göra bättre kroppsdelar än våra medfödda - är det etiskt riktigt? Granskning och övervakning önskade seminariet.

Ny syn på prostatacancer

Bo Johan Norlén, professor i urologi och f d radiodoktor reder ut begreppen om prostatacancer, och huruvida studien vi rapporterade om i veckan kommer att göra att färre äldre behandlas. För en av  slutsatserna man kan dra  är att man inte bör operera patienter som får sjukdomen när de är äldre än 65, och det för att cancern ofta har ett långsamt förlopp och inte blir aggressiv förrän efter tio-femton år. Då  kan det vara onödigt att utsätta äldre för ett sånt ingrepp med allvarliga biverkningar. Men prostatacancer fortsätter att vara en gåtfull cancersjukdom eftersom man inte vet varför cancern ändrar karaktär efter så lång tid.

Virus eller bakterier trolig orsak till fågeldöd

De döende och förlamade sjöfåglarna som vi hör om - är de verkligen drabbade av miljögifter som det sägs? Björn Olsen, infektionsläkare och dessutom ornitolog och expert på fågelburna smittor,tror snarare på en bakterie- eller virusinfektion eftersom den är så spridd över landet   Vattenpussar i de täta häckningskolonierna är perfekta bakteriehärdar.

Nyhetssammanfattning

Venuspassagen ägde rum tisdag förmiddag (8 juni), men det var molningt i stora delar av Sverige, jättepandorna har ökat i antal enligt den senaste beräkningen, läkemedelsföretaget Glaxo Smithkline avkrävs redovisning av alla forskningsresultat rörande det kritiserade antidepressiva läkemedlet Seroxat i medicintidskriften The Lancet.

Gammal iskärna ger ny kunskap

I sin helhet är iskärnan från öst-antarktiska platån tre kilometer lång. Den fungerar som en backspegel - som man kan se 740 000 år tillbaka i tiden med. För snön som fallit under de hundratusentals åren har med tiden packats till luftbubblefylld is vars innehåll skvallrar om vår planets klimathistoria.
Vi går in i det huttrande islabbet på stockholms universitet, och träffar en av forskarna bakom studien Margareta Hansson, docent i kemisk meteorologi vid Stockholms universitet.

Oden och Tor i nytt ljus

Rapport från en internationell konferens i Lund  om nordisk mytologi. De legender vi känner idag har påverkats mycket av medeltida kristendom hävdar forskarna.

Veckans webbtips

Unga Fakta heter veckans webtips och som kan vara bra att gå in på om man vill ha sysselsättning inför en semester som riskerar bli regnig eller bara ändå. Det är som en massa små faktaböcker på nätet, illustrerade med roliga teckningar  - man kan läsa om däggdjur, dinosaurier, vampyrer, riddare, naturväsen, världshaven, rymden, med mera med mera. Det finns spel, både såna man spelar på datorn och såna kan skriva ut, och dessutom kan man skriva ut sin egen målarbok om riddartiden eller dinosaurier eller en pysselbok med urtidspyssel. Eller varför inte bygga en svävare med ballong, papp och trådrulle, eller ett enkelt akvarium eller en fjärilsodling, här finns tips för allt det. www.ungafakta.se

Vinnande vetande

Förra veckans svar: Merkurius passerade framför solen 7 maj 2003. Den här veckans fråga handlar om urgammal tro. Det finns en fornnordisk mytologisk gestalt som kanske tolkats på fler sätt än någon annan, både som eldgud, demon och en lömsk typ som lurar andra. Han hade mycket med Oden att göra och  var  son till en jätte. Nu är det inte hans namn vi är ute efter utan de underliga barn han fick - minst tre blev djur av olika sort sägs det. Skriv ner minst tre djur som han var förälder till. Adressen är Vinnande vetande, 759 00 Uppsala eller vinnande.vetande@sr.se

Krönika

Krönika av Per Helgesson à propos en artikel i Lancet hur det kan gå när ett utvecklingsland tar över sjukvårdadministration från ett i-land. Det handlar om Uganda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".