Fyra kilometer under isen i östra Antarktis ligger Vostoksjön. Foto: Wikimedia Commons

Nya borrningar i Vostoksjön i Antarktis

Borrningar i Vostoksjön
2:12 min

Den märkliga Vostoksjön i Antarktis, inlåst under fyra kilometer istäcke, har lockat forskare ända sen den konstaterades för femton år sen. Och nu, om några veckor så ser det ut som om man för första gången kommer att borra sig ända ner till sjöns vattenyta.

Mycket tyder på att det nu görs ett allvarligt menat försök att ta sig ner till Vostoksjön. Den ruvar fyra kilometer under antarktisisen, avstängd från övriga världen i miljontals år. Ryssarna borrade sig djupt ner redan för flera år sen, men de har sen stått still något hundratal meter från vattenytan medan man försökt övertyga Antarktisfördragets övriga länder att man har full kontroll över miljökonsekvenserna.

I slutet av november skickade Ryssland ut ett slutgiltigt dokument där de i detalj förklarar hur de tänker göra när man borrar sig ner de sista metrarna till sjöns vattenyta. Målet är att ta prover och förhoppningsvis få en första koll på vilka livsformer som övervintrat under årmiljonerna.

Efter alla turer förklarar ryssarna nu hur de tänker sköta borrningen så att den inte förorenar den orörda sjön.

Ett av problemen är att borrhålet i sig rymmer 65 kubikmeter av borrvätskan som är en blandning av flygfotogen och en freonvätska. Om det hamnade i vostoksjöns orörda vatten skulle det kunna ställa till med problem.

Men nu verkar de ryska teknikerna ha övertygat sina internationella kolleger att det ska vara möjligt. De utnyttjar det faktum att sjön befinner sig under starkt tryck. Fyra kilometer is trycker på rejält. Genom att mixtra med sammansättning av borrvätskans densitet räknar man med att skapa ett undertryck i borrhålet som vid genombrytningen medför att sjöns vatten trycks upp för att snabbt frysa till is och bilda ett enda långt fruset vattenprov som man sen kan återvända till och ta prover på med mer konventionella metoder.

Om ryssarnas planer håller den här gången så är det i slutet av januari eller början av februari som genombrottet ska ske.

Men att borra i dessa trakter är osedvanligt tufft. Årsmedeltemperaturen är minus 55 grader och snart är den antarktiska sommaren över. Om borrteknikerna stöter på komplikationer så lär det dröja ytterligare ett år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".