Onödigt utsläpp av koldioxid? (foto: prb)

Svensk teknik ska bromsa växthuseffekten

Forskare vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg har hittat ett sätt att separera koldioxid från andra industriutsläppsgaser. Ett avgörande steg mot att kunna pumpa ner koldioxid i underjordiska lager, istället för att släppa ut växthusgasen i atmosfären.

Rapporter om stigande medeltemperaturer på jorden har ökat intresset för att hitta sätt att bromsa växthuseffekten.

En av metoderna som diskuterats har varit att pumpa ner koldioxid - från till exempel industriutsläpp - ner i underjordiska lager, istället för att släppa ut den i atmosfären. Men att skilja ut just koldioxiden från andra gaser på vägen ut ur skorstenarna har hittills varit ett problem.

Nu har forskare vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg hittat en lösning som tycks fungera för en av de stora koldioxidbovarna idag - kraftverk som eldar med fossila bränslen som naturgas och kol.

Lösning på gammalt problem
För att någonting ska kunna brinna, till exempel naturgas eller kol i ett kraftverk, så krävs det syre. Syre som finns i luften. Men i luften finns också stora mängder kväve - och i den rökgas som bildas när det de fossila bränslena brinner så blandas kvävet upp med koldioxiden.

Bland de som förordat tanken på att förvara koldioxid i underjordiska bergrum, har det här inneburit ett problem, eftersom kvävet tar för stor plats för att pumpas ner tillsammans med koldioxiden. Kvävet måste bort och det har varit en både för dyr och för komplicerad process för att få att fungera i praktiken.

Fiffigt mellansteg
Den lösning som nu Göteborgsforskarna utnyttjat är det faktum att man kan tillsätta syre till bränslet utan att tillsätta luft.

– Vi har utvecklat en form av syrebärare, en sorts metalloxidpartiklar, som kan ta upp syre ur luften och flytta över det till bränslet utan att få med något kväve eller andra gaser, berättar professor Anders Lyngfelt, som ansvarat för försöken.

Systemet består av två kammare. En med förbränningsluften, varifrån metallpartiklarna transporterar syret in i den andra kammaren - där bränslet finns.

Tack vare att metallpartiklarna kan återanvändas väldigt många gånger hoppas Anders Lyngfelt och hans kollegor att deras metod ska bli billigare än andra tilltänkta system, där man till exempel försökt elda med dyr syrgas.

Del i EU-projekt
Chalmersforskarnas system är en del i ett projekt där både EU och representanter för oljeindustrin ingår. Sen i april är det en av fem metoder som gått vidare i en tävling, av från början 250 metoder, att separera koldioxid från industriutsläpp.

Än så länge har den svenska metoden bara testats på kraftverk som eldar med naturgas, men förhoppningen är att den i framtiden också ska fungera för även för industrier som eldar med kol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista