Anders Holst på Swedish Institute for Computer Science (SICS) menar att konstgjorda intelligenser i vardagen står inför ett genombrott. Foto: Marcus Hansson

Kloka maskiner invaderar vår vardag

1:49 min

Forskningen kring artificiell intelligens har gått framåt med stormsteg. Teknik som efterliknar mänskligt beteende är hett efterfrågad och används i mängder med tillämpningar - men ofta utan att vi tänker på det. Det har fört med sig att ribban för det som vi upplever som ett intelligent och mänskligt beteende hela tiden höjs, menar AI-forskaren Anders Holst på Swedish Institute of Computer Systems (SICS).

– Det har smugits in mer och mer AI-tekniker i samhället men utan att de kallas för AI-tekniker längre, för så fort man har lyckats klura ut någon smart teknik för att göra någonting och förstår hur det går till så säger man att det var ju inte intelligent, det går ju att göra mekaniskt, säger Anders Holst.

Man kan säga att det är de senaste fem åren som den här utvecklingen tagit ordentlig fart. Exempel på det som Anders Holst talar om är övervakningskameror som kan hitta enskilda personer i en folkmassa, telefonsvarare som man kan prata med och bilar som själva kan köra runt, utan att krocka: helt enkelt maskiner som kan lösa komplicerade problem och anpassa sig efter vad situationen kräver. Med andra ord - ett beteende som vi människor tidigare varit ensamma om att klara av, men som helt plötsligt en maskin kan göra lika bra.

Bakom det här ligger intensiv forskning på konstgjord intelligens - en forskning som skett lite i skymundan, men som nu står inför ett genombrott:

– Vi kommer att kunna se mer och mer sådana lösningar nu där datorer lyckas göra saker som det tidigare krävts människor för att göra, säger Anders Holst.

Men en dator som är intelligent på riktigt, då? Som kan se på sig själv och tänka; här är jag. Ja, en viktig milstolpe är förstås att datorerna nu är på gränsen att vara så kraftfulla att de kan simulera en mänsklig hjärna in i minsta detalj, med sina miljarder nervceller - trots det så tror Anders Holst att det kan dröja mycket länge:

– Det är mycket svårt att säga om det någonsin kommer att hända. Det är en så ohyggligt mycket svårare fråga, att förstå hur vi funkar som människor, säger Anders Holst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista