Rymdteleskopet som tar oss 13 miljarder år tillbaka i tiden

Om sju år är det möjligt att titta mer än tretton miljarder år tillbaka i tiden, eller nästan vid tiden för universums födelse -BIG BANG. Det är den europeiska och amerikanska rymdstyrelsen som i ett sammarbetsprojekt kommer att skicka upp ett nytt teleskop i rymden, det så kallade ”James Webb rymdteleskopet”.

Den är sex och en halv meter lång och väger lite drygt sex ton, det så kallade James Webb teleskopet, -den nya generationens rymdteleskop som ska ge oss svaret på hur universum såg ut 400 miljoner år efter BIG BANG, universums födelse.

Sateliten är försedd med fyra instrument som förenklat sett består av en kamera och en spektrograf. Kameran fångar upp och fotograferar ljus med infraröda vågländer och spektrografen analyserar vad det man ser. På så sätt hoppas forskarna kunna få reda på hur de första galaxerna såg ut och hur de bildades.

Men vi får vänta till i augusti 2011 innan resan tillbaka i tiden kan börja. För det är då rymdteleskopet beräknas att skjutas upp och vända sitt ansikte mot den okända rymdhistorien. James Webb teleskopet är en efterföljare till ”Hubbel” som nu befinner sig runt jorden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".