Forskningsresultat förhalas innan amerikanskt val

Sedan några år tillbaka arbetar en tvärvetenskaplig forskargrupp med att kartlägga den globala uppvärmningens effekter i dom nordligaste delarna av vårt klot. Deras rapport skulle ha kommit i maj, men har försenats på grund av politiska komplikationer.

Svenska forskare är också med på ett hörn, när Ryssland, USA, Kanada, och de nordiska länderna inventerar klimatförändringarna i våra arktiska områden. Det är en beställning från den politiska samarbetsorganisationen Arktiska rådet - där nu vetenskapsmän och politiker ska samsas - bland annat om vilka politiska slutsatser man ska dra av det vetenskapliga materialet.

Erland Källén professor i dynamisk meteorologi i Stockholm är en av de forskare som engagerats i detta arbete. I ett hundraårsperspektiv blir det stora effekter i dom här områdena säger han, till exemepel när det gäller ökning av medeltemperaturen.

– Havsisen i arktis drar sig tillbaka reält, det rör sig om 50 till 60 procent av isen som försvinner och det kommer att få enorma konsekvenser för det arktiska området.

Den vetenskapliga rapporten är i princip klar, men ambitionen att kunna publicera också ett policydokument har stött på problem - inte minst i ett USA som i år domineras politiskt av ett presidentval - kan det vara en slump att den här rapporten nu väntas bli klar först efter det amerikanska presdidentvalet? Erland Källén vill inte spekulera, men säger att det finns en del i rapportens slutsatser som måste kunna hanteras av dom amerikanska politikerna.

– Kommer attityden i USA att ändras när man ser vad rapporten visar nämligen att klimatförändringen i ett område som är av direkt intresse för USA. Alaska är ekonomiskt viktigt för USA och har redan påverkats av uppvärmningen och kommer att påverkas ännu mer i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista